Sådan dyrkes kattemynte fra stiklinger: 15 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan dyrkes kattemynte fra stiklinger: 15 trin (med billeder)
Sådan dyrkes kattemynte fra stiklinger: 15 trin (med billeder)
Anonim

Catmint, også kendt som "Nepeta mussinii", må ikke forveksles med catnip. Selvom den stadig er attraktiv for katte, udvikler den også lavendelfarvede blomster langs spidserne, hvilket gør den velegnet som kant og fyldstof i en have. Du kan formere stiklinger af kattemynte i vand eller i jord.

Trin

Metode 1 af 2: Dyrkning af kattemynte stiklinger i vand

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 1
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 1

Trin 1. Vælg en passende kvist at tage stiklinger af blødt træ fra

Kig efter en stilk med lidt eller ingen blomster og masser af unge bladknude eller bump. Vælg en stilk med ny vækst frem for en fuldt moden stilk. Stammen skal snappe, når du bøjer den. Hvis stammen ikke klikker, når du bøjer den, er planten for ung. Hvis du ikke let kan bøje stammen, så er planten for gammel. Det bedste tidspunkt at tage en skæring er om morgenen, i løbet af foråret eller forsommeren.

  • Bladknuderne fremstår som små bump langs stammen. De er vigtige, da det er her rødderne dannes.
  • Hvis det ikke er muligt at finde en kvist uden blomster, skal du vælge en kvist med så få blomster som muligt og nippe dem af. Det kræver meget energi at producere blomster, og dine stiklinger har brug for al den energi, de kan få for at sætte rødder ud.
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 2
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 2

Trin 2. Skær en kvist fra planten

Steriliser en skarp kniv eller havesaks med sprit, og skær derefter en sektion på 10 tommer (10,16 centimeter) fra toppen af planten. Skær i en vinkel, lige under bladknuden. Hvis der ikke er en knude 4 tommer fra toppen af planten, skæres ved knuden nærmest toppen.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 3
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 3

Trin 3. Læg kvisten i en kop vand

Vandet skal være dybt nok til at rumme flere af bladknuderne. Undgå dog at nedsænke blade i vandet, ellers risikerer du at rådne bladene.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 4
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 4

Trin 4. Find et passende miljø for koppen og kvisten

Et lyst vindue er ideelt, så længe der ikke er direkte sollys. Selvom sollys er vigtigt for planter, kan for meget sollys brænde eller visne bladene.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 5
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 5

Trin 5. Skift vandet dagligt

Fordi der er så lidt vand i koppen, vil det vokse grumset og forældet hurtigt. Du bliver nødt til at hælde det gamle vand ud og fylde koppen med ferskvand hver dag, indtil rødderne udvikler sig. Dette vil tage en til to uger.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 6
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 6

Trin 6. Overfør skæringen til en lille gryde

Når rødderne er cirka 1 til 2 tommer lange, skal du tage skåret ud af vandet og plante det i en lille krukke fyldt med jord af god kvalitet. Sørg for, at jorden er fugtig, men ikke fugtig. Opbevar gryden i et lyst vindue, men uden for direkte sollys. Gryden skal have et drænhul i bunden.

Overvej at dyppe rødderne i rodhormon for at tilskynde til rodudvikling, før du planter skæringen i jorden

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 7
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 7

Trin 7. Transplanter skæringen i en større gryde eller ind i din have

Når skæringen er stor og stærk nok, kan du vælge at overføre planten til en større krukke eller din have. Husk dog, at kattemynte er en invasiv plante. Hvis du vælger at plante det i din have, skal du sørge for at omringe det med en mursten, plast eller trækant, så det ikke spredes over hele din have. Du kan også begrænse din kattemynte ved at plante den i en gryde eller planter under jordoverfladen.

Selvom det ikke er så attraktivt for katte som katteurt, tiltrækker kattemynte stadig katte. Hvis du ikke kan lide katte, der ruller over dine planter, skal du muligvis beskytte din kattemynte ved at rulle kyllingetråd hen over den

Metode 2 af 2: Dyrkning af kattemyntestiklinger i jord

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 8
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 8

Trin 1. Vælg en passende gryde

Sørg for, at gryden har et drænhul i bunden. Hvis du planlægger at bruge meget fin jord, kan du forhindre den i at slippe ud gennem drænhullet ved at beklæde bunden af gryden med et kaffefilter. Papiret forhindrer jord i at slippe ud gennem hullet, men det vil stadig lade vand passere og dræne.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 9
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 9

Trin 2. Fyld gryden med fugtig jord

Jorden skal være havearbejde af god kvalitet med næringsstoffer. Det skal også være fugtigt, men ikke gennemblødt eller vådt. Catmint vil også klare sig godt i kokos tørv, perlit, stenuld, vermiculit og andre jordløse potteblandinger.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 10
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 10

Trin 3. Lav huller i jorden

Tag en spisepind, dyvel, pen eller blyant og lav et par huller i jorden. Du vil indsætte stiklinger i disse huller, så lav lige så mange huller, som du har stiklinger.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 11
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 11

Trin 4. Vælg en passende plante at lave stiklinger af blødt træ af

Kig efter en stilk med lidt eller ingen blomster og masser af bladknopper eller knuder. Stammen skal være let at bøje og snuppe. Hvis stammen ikke klikker, når du bøjer den, så er planten for ung til at tage stiklinger fra. Hvis stammen ikke bøjer let, så er den for gammel. Det bedste tidspunkt at tage stiklinger er om morgenen, i løbet af foråret og forsommeren.

  • Bladknuderne fremstår som små bump langs stammen. De er vigtige, da det er her rødderne dannes.
  • Hvis det ikke er muligt at finde en stilk uden blomster, skal du vælge en stilk med så få blomster som muligt og trække dem af. At producere blomster kræver energi, og stiklinger får brug for den energi, så de kan sætte rødder ud.
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 12
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 12

Trin 5. Skær et snit fra planten

Steriliser en skarp kniv eller havesaks med gnidningsalkohol, og skær derefter en sektion på 10 tommer (10,16 centimeter) fra toppen af planten. Skær lige under et bladbump i en lille vinkel. Hvis der ikke er en bladbump 4 tommer fra toppen af planten, så skær under den nærmeste bump.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 13
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 13

Trin 6. Plant stiklinger

Stik forsigtigt hver skæring ned i de huller, du har lavet, og klapp jorden rundt om stilkene. Sørg for, at der er mindst et par bladknopper på stilkesektionen, der går ned i jorden. Rødderne vil vokse fra disse bump.

Overvej at dyppe stiklinger i rodhormon for at tilskynde til rodudvikling

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 14
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 14

Trin 7. Opret et mini -drivhus over skæringen

Du kan gøre dette ved at placere en glascloche over gryden eller ved at lægge en plastikpose over den. Dette hjælper med at holde skæret fugtigt, mens det vokser.

Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 15
Dyrk kattemynte fra stiklinger Trin 15

Trin 8. Transplanter stiklinger til et større rum

Når dine stiklinger vokser et par sæt blade mere, kan du flytte dem til en større gryde eller et solrigt sted i din have. Husk dog, at kattemynte er meget invasiv. For at forhindre, at den overtager din have, kan du overveje at tynde den ind med en mursten, plast eller trækant. Katte synes også, at kattemynte er attraktiv; hvis du ikke ønsker at få katte til at rulle rundt i din kattemynte, kan du overveje at beskytte den ved at dække planten med kyllingetråd.

Hvis du planter flere stiklinger i en have, skal du vælge et sted med veldrænet jord, der får masser af sollys. Plant stiklinger 18 til 24 tommer (45,72 til 60,96 centimeter) fra hinanden

Tips

  • Kattemynte er invasiv. Du kan forhindre den i at sprede sig ved at tynde den ind med en kant af plastik, træ eller mursten. Du bliver også nødt til at trimme og beskære den regelmæssigt og fjerne blomster, så snart de vises.
  • Du kan brygge kattemynte te ved at hælde en kop varmt vand over tørret kattemynte.

Anbefalede: