Sådan podes roser: 14 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan podes roser: 14 trin (med billeder)
Sådan podes roser: 14 trin (med billeder)
Anonim

Grafting eller spirende er en teknik til formering af planter, hvor du tager et stykke fra en plante og smelter det sammen med en anden. Med roser er det lettere at formere dem med stiklinger. Men du kan også pode roser, især når du har en sort med smukke blomster, men et svagt rodsystem. En af de mest populære metoder til podning af roser er T-knop-metoden, men dette kræver lidt øvelse og tålmodighed for at blive perfekt.

Trin

Del 1 af 3: Gør planterne klar

Graft Roser Trin 1
Graft Roser Trin 1

Trin 1. Vælg det rigtige tidspunkt

Graft dine roser midt på sommeren, for det er, når saften inde i planterne flyder. Hvis saften og næringsstofferne flyder, er der større chance for, at transplantatet tager, og den nye rose vil trives.

Det bedste tidspunkt for podning er efter midten af sommerens blomstringscyklus, som normalt forekommer i august

Graft Roses Trin 2
Graft Roses Trin 2

Trin 2. Vælg en scion

Scion eller knoppen er den plante, du skal podede på en anden plante. Med roser vælges ofte en scion på grund af sine smukke blomster, fordi disse blomster vil fortsætte med at vokse efter transplantatet.

  • Den bedste scion er en ung stamme fra planten. Stammen skal have etablerede blade, skulle have blomstret for nylig og skulle have lidt hårdttræ, der begyndte at udvikle sig på den.
  • For de bedste resultater skal du vælge en stilk, hvor blomstringen lige er falmet.
Graft Roses Trin 3
Graft Roses Trin 3

Trin 3. Vælg en grundstamplante

Grundstammen er den plante, hvortil podningen fusioneres. Rootstocks vælges ofte, fordi de er sunde og hårdføre, men de har måske ikke de smukkeste blomster. For at transplantatet kan tage, skal grundstokken være en anden rosenplante.

To af de mest populære rosesorter til grundstokke er Dr. Huey og Fortuniana

Graft Roser Trin 4
Graft Roser Trin 4

Trin 4. Hold planterne vandet godt før transplantatet

Roser har brug for masser af vand for at trives, og transplantatet vil have en bedre chance for at tage, hvis både scion- og grundstamplanterne er godt vandet før proceduren. Ideelt set skal du begynde at give begge planter daglig vanding i de to uger op til transplantatet.

Sørg for, at roserne vandes grundigt to dage før transplantatet og natten før

Del 2 af 3: Grafting the Roses

Graft Roses Trin 5
Graft Roses Trin 5

Trin 1. Steriliser din kniv

Planter er modtagelige for vira, bakterier og svampe ligesom mennesker. Du kan forhindre spredning af sygdom ved at arbejde med steriliserede haveredskaber, især når du udfører en delikat procedure som et transplantat. Dette vil ikke kun hjælpe med at sikre transplantatet, men også at planten overlever.

  • Den letteste måde at sterilisere din spirende kniv på er med ethanol eller isopropylalkohol.
  • Få en ren klud eller klud fugtig med alkoholen. Tør bladet grundigt, og sørg for at få spidsen, siderne og bunden af kniven. Vær forsigtig med ikke at skære dig selv i processen. Stil bladet til side til lufttørring i et par minutter.
Graft Roser Trin 6
Graft Roser Trin 6

Trin 2. Beskær grundstammen

Med rene beskæresaks beskæres din grundstamplante for at fjerne dødt løv, blomster og stilke. Vælg en sund stamme med mange veludviklede blade til selve transplantationsstedet. Brug den spirende kniv til at fjerne alle knopper og prikker fra stilkens midtersektion.

  • Det er ikke strengt nødvendigt at fjerne torne, men det forhindrer dig i at skære dig selv under transplantatet.
  • Det er vigtigt at fjerne knopperne, fordi du vil have, at knopperne fra scionen vokser, ikke dem fra grundstammen.
  • Når du beskærer eller tager stiklinger, skal du skære i en 45-graders vinkel for at reducere skader og øge cirkulationen.
Graft Roser Trin 7
Graft Roser Trin 7

Trin 3. Skær et T i grundstammen

Med knivkniven skæres en tomme lang T-form i barken af grundstokken. Sørg for, at du ikke trænger ind i cambiumlaget, som er en våd, lysegrøn farve. Brug knivspidsen til forsigtigt at åbne de klapper, du skabte i barken.

Det bedste sted for T -snittet er nær midten af stammen, mellem to knuder. Noder er, hvor blade og knopper vokser ud fra stammen

Graft Roser Trin 8
Graft Roser Trin 8

Trin 4. Skær og klip en stilk

Skær den stilk af, du vil bruge til scion. Skær toppen og bunden af stilken og efterlad en 5 cm lang sektion i midten. Sørg for, at den del af stammen har mindst et knopøje, hvor et nyt blad kan vokse fra stammen.

  • Brug den spirende kniv til at afskære alle prikker, knopper og blade fra stykket.
  • Trim stilken en tomme (2,5 cm) under det laveste knopøje.
Graft Roses Trin 9
Graft Roses Trin 9

Trin 5. Skær scion fra stammen

Placer kniven på stilken over knoppen. Indsæt bladet dybt nok i stilken til at trænge ind i barken og cambiumlaget. Dette er laget lige bag barken, der bærer næringsstoffer.

Skær knoppen øje ud, og sørg for at tage bark- og cambiumlaget også

Graft Roser Trin 10
Graft Roser Trin 10

Trin 6. Indsæt scion i rodstokken med det samme

Sørg for, at knopøje vender opad, da det betyder, at stammen vender den rigtige retning. Når du indsætter scion i grundstokken, åbner barkflapperne sig omkring scion. Skub scion hele vejen ind til bunden af T, lad knoppeøjet blive eksponeret øverst på klapperne.

Cambiumlagene i scion- og rodfonden vil nu være i kontakt, og det er det, der tillader transplantatet at tage

Graft Roses Trin 11
Graft Roses Trin 11

Trin 7. Fastgør transplantatet med podningstape

Luk barkklapperne over scion. Pak et par lag podningstape rundt om transplantatet. Wrap området over og under knop øje, men lad selve knop øjet være udsat.

Vær ikke bange for at trække båndet forsigtigt for at strække det ud, da dette vil sikre, at cambiumlagene forbliver i kontakt

Del 3 af 3: Omsorg for podede roser

Graft Roses Trin 12
Graft Roses Trin 12

Trin 1. Giv planten masser af vand

De podede planter har brug for masser af vand. I de næste to uger vandes grundstammen dagligt for at sikre, at jorden forbliver fugtig. Du vil ikke have, at jorden er gennemblødt, men sørg for, at den forbliver fugtig.

Graft Roses Trin 13
Graft Roses Trin 13

Trin 2. Trim de første knopper fra scion

Når scion begynder at skabe ny vækst på grundstammen, vil den begynde at vokse nye knopper. Men mens scion stadig er ved at etablere sig, kan knopperne være for tunge og kan ødelægge knoppeforeningen. For at reducere stress på knoppeforeningen skal du klippe de første tre eller fire knopper væk, der vokser, indtil transplantatet er helt helet.

  • Trim knopperne med en skarp kniv eller saks, så snart de kommer frem.
  • For at hjælpe med at give den nye plante den bedste chance, kan du også beskære grundstammen over transplantatet.
Graft Roses Trin 14
Graft Roses Trin 14

Trin 3. Lad tapen falde af sig selv

Podningstape er en særlig slags tape, og med tiden vil det naturligvis nedbrydes og falde af. Fjern ikke tapen fra grundstammen. Når der er gået nok tid, vil tapen løsne sig selv, og dette vil sikre, at den forbliver længe nok til, at transplantatet kan heles.

Anbefalede: