Sådan starter du et ferskentræ fra en grube: 12 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan starter du et ferskentræ fra en grube: 12 trin (med billeder)
Sådan starter du et ferskentræ fra en grube: 12 trin (med billeder)
Anonim

Dyrkning af dine egne ferskener kan være et lækkert projekt for enhver gartner. Det første du skal gøre er at vælge en ferskengrav, der vil spire og producere et træ, der passer til dit område. Dernæst skal du rense gruben (ideelt set selv fjerne den fra frøet). Når din grube er ren, er den klar til at spire og derefter transplantere. Selvom det kan tage 3-5 år for dit træ at producere frugt, kan du finde en stor belønning i at dyrke dine egne lækre ferskner, hvis du er en ægte ferskenelsker.

Trin

Del 1 af 3: Forberedelse af en ferskengrav

Start et ferskentræ fra en grube Trin 1
Start et ferskentræ fra en grube Trin 1

Trin 1. Vælg en sort

Den første ting du skal gøre, når du vælger en god fersken at dyrke, er at se på, hvilke sorter der har de egenskaber, du ønsker. Dette kan omfatte ferskenens smag samt egenskaber som hudtype og frugtstørrelse. Bare husk på, at hver sort har sine styrker og svagheder, mens den vokser.

  • Den mest almindelige sort er 'Redhaven'.
  • Prøv at bruge en lokalt dyrket sort, så du ved, at træet vil kunne overleve i dit klima.
  • Når du vælger en sort, skal du huske på, at et frø taget fra en fersken ikke vil producere frugt med identiske egenskaber som den originale fersken.
Start et ferskentræ fra en grube Trin 2
Start et ferskentræ fra en grube Trin 2

Trin 2. Regnskab for voksende region

En anden faktor i at foretage et klogt valg er, hvor du vil dyrke dine ferskner. I USA er vækstregioner opdelt af USDA i zoner (dette adskiller sig i andre lande). Ferskner vokser typisk i zone 5, 6, 7 og 8. Du kan også dyrke nogle sorter i zone 4, 9 og 10. Hver zone har en sort, der klarer sig særligt godt:

  • Zone 4 - Hale
  • Zone 5 - Madison
  • Zone 6 - Saturn
  • Zone 7 - Contender
  • Zone 8 - Frost
  • Zone 9 - Topaz
  • Zone 10 - Florida Beauty
Start et ferskentræ fra en grube Trin 3
Start et ferskentræ fra en grube Trin 3

Trin 3. Fjern alt kød fra gryden

Når du har valgt en type fersken, skal du adskille gruben fra resten af ferskenen. Du er godt i gang, hvis du spiser ferskenen omkring gruben. Tag derefter en børste eller klud og skrub den resterende frugt af. Dette vil give dig en fin, ren pit til at starte med.

Start et ferskentræ fra en grube Trin 4
Start et ferskentræ fra en grube Trin 4

Trin 4. Vask gruben

Brug varmt vand og sæbe til at vaske eventuelle rester af frugt væk. Dette vil sikre, at din grube ikke tiltrækker skadedyr. Det hjælper også med at beskytte gruben mod mikrobiel vækst.

Start et ferskentræ fra en grube Trin 5
Start et ferskentræ fra en grube Trin 5

Trin 5. Tør gruben

Tør gruben tør med en klud eller køkkenrulle. Lad det sidde natten over for at afslutte tørringen. Undersøg gruben for at sikre, at den er tør, før du fortsætter. For meget vand kan få gruben til at rådne.

Start et ferskentræ fra en grube Trin 6
Start et ferskentræ fra en grube Trin 6

Trin 6. Fjern det yderste lag, hvis det er muligt

Du kan spare tid og gøre vækstprocessen lettere, hvis du fjerner hele gruben. Gruben er det hårde ydre lag, der beskytter frøet i den. Nogle gange vil gruben blive delt, og du kan adskille den uden at beskadige frøet. Hvis gruben ikke er adskilt, eller du tror, at du vil beskadige frøet, der forsøger at fjerne det, skal du bare lade hulen stå på plads.

  • Du kan bruge en kniv eller en anden slank genstand til at lirke gruben fra hinanden, hvor den er begyndt at adskille.
  • Håndter frøene med forsigtighed. De indeholder cyanid, som er giftigt for mennesker og dyr ved indtagelse. Brug handsker og vask dine hænder, når du håndterer frøene, og hold dem væk fra børn og kæledyr.

Del 2 af 3: Spiring af frøet

Start et ferskentræ fra en grube Trin 7
Start et ferskentræ fra en grube Trin 7

Trin 1. Læg hver pit i en plastikpose

Det er klogt at plante mere end en grube ad gangen. Mange af dem overlever muligvis ikke efter deres første år eller vokser overhovedet. Hver pit, du har valgt, skal placeres i sin egen plastikpose.

Start et ferskentræ fra en grube Trin 8
Start et ferskentræ fra en grube Trin 8

Trin 2. Hold gruberne kolde

Stratificering er processen med at køle gruben, så den begynder at spire. Denne proces efterligner vintermånederne og signalerer til frøet, hvornår de skal vokse. For at lagre gruberne, pakk dem ind i et fugtigt køkkenrulle og læg dem i kulden i 8 uger. Du kan gøre dette udenfor, hvis du lever i et koldt klima, eller du kan opbevare dem i dit køleskab i 8 uger.

Start et ferskentræ fra en grube Trin 9
Start et ferskentræ fra en grube Trin 9

Trin 3. Kog spirerne i potten

Når gruberne begynder at spire, skal du fjerne dem fra poserne. Placer hver grube fire tommer under overfladen af en en gallon pot jord. Sørg for at bruge en blanding med højt næringsstof, f.eks. Jordbaseret potteblanding.

Del 3 af 3: Transplantation Your Peach Tree

Start et ferskentræ fra en grube Trin 10
Start et ferskentræ fra en grube Trin 10

Trin 1. Beskyt unge træer mod frost

Anbring ikke fersketræer udenfor, når der er risiko for frost. Disse træer overlever typisk ikke en frost i det første år. Når risikoen for frost er overstået, kan du begynde at forberede potttræerne til transplantation.

Start et ferskentræ fra en grube Trin 11
Start et ferskentræ fra en grube Trin 11

Trin 2. Hærder træerne

Lad dem bruge tid udenfor hver dag for at hærde træerne. Øg gradvist den tid, de tilbringer udenfor, så de kan udvikle en modstand mod virkningerne af vejr og skadedyr. Start med at placere dem udenfor i en time om dagen, og øg hver dag, indtil de opholder sig udenfor hele dagen.

  • Det kan tage et par uger at hærde dine ferskentræer korrekt.
  • Efterlad ikke træerne uden for natten under hærdningsprocessen.
Start et ferskentræ fra en grube Trin 12
Start et ferskentræ fra en grube Trin 12

Trin 3. Plant træerne i din have

Når dine træer er blevet hærdet, er det tid til at plante dit fersken. Vælg et passende sted i din have og plant de to stærkeste træer. Hvis du har plads, kan du plante mere. Hvis din plads er begrænset, kan du give eventuelle ekstra træer væk.

Tips

Når det vokser, skal du beskære dit fersken

Anbefalede: