3 måder at ændre musikalske taster på et klaver

Indholdsfortegnelse:

3 måder at ændre musikalske taster på et klaver
3 måder at ændre musikalske taster på et klaver
Anonim

Du skal muligvis ændre musikalske nøgler på et klaver for at rumme en bestemt vokalist eller instrument - en proces kendt som transponering af en sang. Du kan transponere ved hjælp af noter eller efter øre. Hvis du bruger akkorder, kan du også transponere akkorder uden nødvendigvis at vide, hvordan du læser musik.

Trin

Metode 1 af 3: Transponering af musik for vokalister

Skift musikalske taster på et klaver Trin 1
Skift musikalske taster på et klaver Trin 1

Trin 1. Identificer vokalistens rækkevidde

En vokalists rækkevidde består af alle tonerne mellem de højeste og laveste toner, de kan synge. Inden for det overordnede område kan de have bestemte områder eller nøgler, hvor de er mest behagelige at synge.

Din vokalist skal kunne give dig disse oplysninger. Hvis de er usikre, skal du muligvis stole på forsøg og fejl for at finde den bedste transponering

Skift musikalske taster på et klaver Trin 2
Skift musikalske taster på et klaver Trin 2

Trin 2. Find dit interval

Find den højeste eller laveste tone, alt efter hvad der giver vokalisten vanskeligheder. Juster noten op eller ned, indtil den falder inden for din vokalists rækkevidde. Tæl derefter antallet af trin eller halve trin mellem den originale note og den nye note.

Hvis du har både høje og lave toner, der ligger uden for din vokalists rækkevidde, skal du muligvis omsætte sangen til to forskellige tangenter for at få den til at fungere

Skift musikalske taster på et klaver Trin 3
Skift musikalske taster på et klaver Trin 3

Trin 3. Skriv din nye nøglesignatur

Nøglen, som sangen spilles i, vil blive transponeret, ligesom noterne er. Hvis du transponerer til en bestemt nøgle, ved du allerede, hvilken nøgle den er i. Hvis du bare bevæger dig et trin eller to op, skal du regne det ud.

  • Hvis du er usikker på nøglen, kan du bruge en kromatisk cirkel til at finde forholdet mellem tasterne. Disse er let tilgængelige online. Flyt mod uret rundt i cirklen, hvis du flytter noterne op, og med uret, hvis du flytter sedlerne ned.
  • For eksempel, hvis du startede i D -dur og gik et helt trin op, er din transponerede sang i E -dur.
Skift musikalske taster på et klaver Trin 4
Skift musikalske taster på et klaver Trin 4

Trin 4. Flyt noterne til den nye nøgle

For at transponere sangen skal du flytte hver note op i det samme interval. Hvis sangen har andre skarpheder og lejligheder, der ikke er relateret til den originale nøglesignatur, skal du ignorere den for nu - men markér, hvor den er.

Omsæt en note med en utilsigtet skarp eller flad, hvorfra den normalt ville være i den originale nøgle. Antag f.eks., At B -noten er naturlig i den originale nøgle. Hvis sangen har et utilsigtet B-dur, ville du flytte tonen fra B-ikke fra B-flat

Skift musikalske taster på et klaver Trin 5
Skift musikalske taster på et klaver Trin 5

Trin 5. Juster utilsigtede

Når du har transponeret hele sangen, skal du gå tilbage til den originale partitur og se efter eventuelle skarpe eller flade lejligheder. Find ud af, hvor langt op eller ned den originale utilsigtede flyttede noten, og juster den derefter det antal trin i din transponerede sang.

  • Antag f.eks., At B -noten er naturlig i den originale nøgle. Hvis sangen har en utilsigtet B-skarp, betyder det, at den naturlige B blev flyttet et halvt trin op.
  • Find den note i din transponerede sang, og flyt den transponerede note også et halvt trin op, og markér den nye utilsigtede.
Skift musikalske taster på et klaver Trin 6
Skift musikalske taster på et klaver Trin 6

Trin 6. Afspil den transponerede sang

Når du har gennemført din transponering, er det en god idé at afspille sangen igennem og kontrollere, om du har flyttet noterne korrekt. Din vokalist kan også prøve sangen og se, om det nu er mere behageligt for dem at synge.

Metode 2 af 3: Transponering af musik til instrumenter

Skift musikalske taster på et klaver Trin 7
Skift musikalske taster på et klaver Trin 7

Trin 1. Bestem grunden til at transponere musikken

Hvis du blot transponerer musikken for at gøre det lettere for musikeren at spille på deres instrument, er transponeringsprocessen den samme, som hvis du transponerede musikken for en vokalist.

  • Nogle sange er lettere at spille på nogle instrumenter i en tangent end i en anden. Begyndermusikere kan ofte spille mere komplekse sange, hvis de bliver transponeret til en lettere tast.
  • Hvis du spiller med en musiker, der spiller et "transponeringsinstrument", er processen dog en smule anderledes. Transponerende instrumenter er dem, såsom klarinet, for hvilke en C ville lyde som en B-flade, når den spilles.
Skift musikalske taster på et klaver Trin 8
Skift musikalske taster på et klaver Trin 8

Trin 2. Identificer instrumentets nøgle

Hvis du transponerer en sang til et transponeringsinstrument, vil instrumentets tast fortælle dig, hvor mange trin op eller ned, du skal transponere sangen. Dit interval er antallet af trin mellem den originale tast i sangen og nøglen til det transponerende instrument.

  • For eksempel, hvis du har en sang skrevet i C, som du skal transponere for en klarinet i B-flat, skal du flytte alle noterne et helt trin op, da B-flad er et helt trin ned fra C.
  • Du kan også bruge et transponeringsdiagram, der fortæller dig præcis, hvilken transponering du har brug for, hvis du vil have, at sangen skal lyde lige på transponeringsinstrumenter.
Skift musikalske taster på et klaver Trin 9
Skift musikalske taster på et klaver Trin 9

Trin 3. Flyt noterne op eller ned

Nu hvor du kender det interval, du har brug for, skal alle toner i sangen flyttes det samme interval. Markér skarpe eller flade lejligheder, der ikke er en del af nøglesignaturen, så du kan vende tilbage til dem.

Flyt utilsigtede op eller ned fra den samme tone, noten ville have haft i den originale nøglesignatur. For eksempel, hvis sangen har en C-skarp, og C normalt er naturlig i sangens originale nøgle, vil du transponere fra naturlig C

Skift musikalske taster på et klaver Trin 10
Skift musikalske taster på et klaver Trin 10

Trin 4. Find den nye nøgle til sangen

Med alle noterne flyttet og uden tilfældigheder, bør du kunne regne ud, hvilken tast sangen nu er i. Hvis du ikke er stærk på dine nøgler endnu, er der tilgængelige diagrammer online, der vil fortælle dig det.

Hvis du arbejder med noder, vil du gerne notere din nøglesignatur i begyndelsen af sangen

Skift musikalske taster på et klaver Trin 11
Skift musikalske taster på et klaver Trin 11

Trin 5. Fix dine utilsigtede

Nu hvor hele sangen er transponeret i den nye nøgle, skal du også flytte op til alle skarpe eller flade, der optrådte i sangen og ikke var en del af nøglesignaturen.

  • Gå tilbage til den originale sang, og find tilfældighederne. Find ud af, hvor langt den utilsigtede flyttede sedlen fra, hvor den normalt ville være i den originale nøglesignatur.
  • For eksempel, hvis din sang har en C-skarp, og C normalt er naturlig i sangens originale nøgle, har utilsigtet flyttet noten et halvt trin. Find den note på din transponerede sang, og flyt den også et halvt trin op, og markér den utilsigtede i overensstemmelse hermed.
Skift musikalske taster på et klaver Trin 12
Skift musikalske taster på et klaver Trin 12

Trin 6. Lyt til sangen, der spilles på transponeringsinstrumentet

Hvis du har transponeret sangen korrekt, vil den, når den spilles på transponeringsinstrumentet, lyde nøjagtig det samme, som når den spilles på et andet instrument.

Metode 3 af 3: Transponering af akkorder

Skift musikalske taster på et klaver Trin 13
Skift musikalske taster på et klaver Trin 13

Trin 1. Find din målnøgle

Du kan transponere akkorder til en sang uden nødvendigvis at kunne læse noder. Denne metode er ideel, hvis du vil gøre en sang lettere at spille på et andet instrument, f.eks. En guitar.

Denne metode fungerer også, hvis du vil flytte en sang op eller ned for bedre at kunne rumme en vokalist

Skift musikalske taster på et klaver Trin 14
Skift musikalske taster på et klaver Trin 14

Trin 2. Find ud af intervallet

Se på den originale nøgle, sangen er i. Antallet af halvtrin mellem den originale nøgle og den nøgle, du vil have sangen i, er dit interval. Du skal flytte alle akkorder i sangen det samme interval op eller ned.

For eksempel, hvis din originale sang er i C, og du vil transponere den til E, skal du flytte hver akkord i sangen op i fire halve trin

Skift musikalske taster på et klaver Trin 15
Skift musikalske taster på et klaver Trin 15

Trin 3. Brug en kromatisk cirkel

Den kromatiske cirkel viser forholdet mellem alle akkorder. Bevæg langs cirklen det passende antal halve trin med uret, hvis du flytter akkorderne op, eller mod uret, hvis du flytter akkorderne ned.

Du kan også bruge en transponeringstabel, der fortæller dig præcis, hvilke akkorder du skal bruge. Du kan muligvis få en i en musikbutik, eller du kan søge efter en online

Skift musikalske taster på et klaver Trin 16
Skift musikalske taster på et klaver Trin 16

Trin 4. Afspil den transponerede sang

Når du er færdig med at flytte alle akkorder op eller ned for at transponere sangen, skal du afspille den en gang på dit klaver. Hvis du i sidste ende skal spille sangen på en guitar eller et andet instrument, kan du også spille den igennem på dette instrument for at sikre, at den lyder okay.

Anbefalede: