Sådan testes vakuumrør: 14 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan testes vakuumrør: 14 trin (med billeder)
Sådan testes vakuumrør: 14 trin (med billeder)
Anonim

Vakuumrør er en ældre teknologi, der ikke ofte bruges i dag, men de vises stadig i nogle forstærkere og andre enheder. For en hurtig test inspiceres røret for tegn på skader og lytter til den lyd, det giver. Hvis du er fortrolig med rør, kan du også få en rørtester med et testdiagram. Udskift disse rør med nye for at få din elektronik tilbage til at fungere.

Trin

Del 1 af 3: Visuel inspektion af rørene

Test vakuumrør Trin 1
Test vakuumrør Trin 1

Trin 1. Undersøg rørets farvede belægning

Belægningen eller getteren er på den øverste del af røret. Normalt er den grå, sort eller sølv. En hvid belægning betyder, at røret har en revne. I dette tilfælde er det tid til at få et nyt rør.

Test vakuumrør Trin 2
Test vakuumrør Trin 2

Trin 2. Sæt røret i en elektrisk enhed for at kontrollere dens glød

Sæt røret i din guitarforstærker, tester eller en anden maskine, der bruger rør. Tænd for maskinen for at aktivere rørene, og se efter en orange, rød eller lilla glød. Hvis den opvarmede glødetråd inde i røret lyser orange som en solnedgang, er det normalt et tegn på, at røret er sundt.

  • Filamentet kan være svært at se. Hvis du ikke ser gløden, betyder det ikke nødvendigvis, at røret er dårligt. Husk, at nogle rør lyser mere end andre.
  • Hvis røret slet ikke ser ud til at lyse, kan du prøve at røre ved det. Vær meget forsigtig, da rør bliver varme, når de er aktive. Et koldt rør er et, der ikke længere virker.
  • Hvis enheden slet ikke tændes, kan det være et problem med enhedens sikring. Udskift sikringen eller få en ekspert til at inspicere den.
Test vakuumrør Trin 3
Test vakuumrør Trin 3

Trin 3. Kig efter en lilla glød omkring de interne ledninger

Trådene er inde i røret, let synlige bag glasset. Når de er elektrificerede, kan de afgive en lilla glød. Lilla koncentreret omkring ledningerne er et tegn på, at røret er defekt.

Du bemærker muligvis en blå glød koncentreret omkring glasset. Dette er normalt. Lilla omkring glasset er også normalt

Test vakuumrør Trin 4
Test vakuumrør Trin 4

Trin 4. Udskift røret, hvis det lyser rødt

Nogle gange bliver belægningen inde i røret rød. Dette kan være et tegn på, at røret ikke er installeret korrekt i din elektriske enhed. Hvis røret forbliver rødt, kan det ikke styre den elektriske strøm, hvilket i sidste ende vil beskadige din enhed.

Del 2 af 3: Test af rørens lyd

Test vakuumrør Trin 5
Test vakuumrør Trin 5

Trin 1. Ryst røret for tegn på rasling

Vær forsigtig for at undgå at beskadige komponenterne. Lidt rasling er normalt. Hvis det lyder meget højt, eller du bemærker et løst stykke, der bevæger sig rundt inde i røret, er dit rør ødelagt og skal udskiftes.

Test vakuumrør Trin 6
Test vakuumrør Trin 6

Trin 2. Tryk på rørene med en blyant for at lytte til deres ringetoner

Sæt røret i din forstærker eller anden maskine. Medbring en blyant, spisepinde eller et andet træ- eller plastredskab. Brug den til at trykke let på hvert rør. Alle rør ringer, men de dårlige lyder højere og kan få enheden til at hvine.

Test vakuumrør Trin 7
Test vakuumrør Trin 7

Trin 3. Skift rørene for at sikre, at du fandt den ødelagte

Sluk for maskinen, og skift derefter rørene. Drej knapperne på din forstærker eller anden enhed for at aktivere hvert rør. Tryk på rørene igen, mens du går, og lyt efter ringen. Et dårligt rør vil lyde højt, uanset hvilken kanal det er på.

At skifte det gamle rør med et nyt er også en god test. Hvis det gamle rør er brudt, ringer det nye ikke så meget

Test vakuumrør Trin 8
Test vakuumrør Trin 8

Trin 4. Hold røret stille, mens du bruger enheden til at teste det

Læg en ovnhandske over din hånd. Hold fast i det mistænkte rør, mens du bruger din enhed, f.eks. Ved at spille en note på guitaren, der er tilsluttet vakuumrørforstærkeren. Du vil bemærke meget mindre rasling, hvis røret er brudt.

Del 3 af 3: Brug af en rørtester

Test vakuumrør Trin 9
Test vakuumrør Trin 9

Trin 1. Køb en rørtester

Du kan finde rørtestere ved at søge efter dem online. Tjek online rørbutikker og auktionssider for at finde en række forskellige testere. Vælg 1, der passer til dit budget. Brugte starter ved omkring $ 35 USD. Fordi teknologien sjældent bruges i disse dage, kan du forvente, at kvalitetskøbte testere koster et par hundrede dollars.

Emissionstestere viser kun, om et rør fungerer eller ej. Gensidige konduktans -testere viser, hvor godt et rør fungerer

Test vakuumrør Trin 10
Test vakuumrør Trin 10

Trin 2. Se på printet på vakuumrøret for at identificere det

En række tal og bogstaver er trykt på siden af hvert rør. Denne kode er, hvad du bruger til at finde ud af, hvor røret skal placeres i testeren.

For eksempel læser skriften på røret noget i retning af "12AX7."

Test vakuumrør Trin 11
Test vakuumrør Trin 11

Trin 3. Sæt røret i testerens fatning

For at finde ud af, hvilken sokkel røret går i, skal du bruge skemaet, der fulgte med testeren. Slå nummeret og bogstavkoden op i diagrammet for at vælge den korrekte stikkontakt. Hvis du ikke har et diagram, kan du prøve at søge efter testermærket online for at finde en manual.

Test vakuumrør Trin 12
Test vakuumrør Trin 12

Trin 4. Se efter synlige tegn på skader på røret

Inden du tænder for strømmen, skal du give vakuumrøret en hurtig inspektion. Læg mærke til tegn på brudt glas eller bøjede stifter inde i røret. Løse dele eller misfarvninger er tegn på, at røret skal udskiftes.

Hvis du ser, at røret er brudt, må du ikke teste det. Det kan skade testeren

Test vakuumrør Trin 13
Test vakuumrør Trin 13

Trin 5. Tænd testeren i henhold til diagrammet

Brug koden på vakuumrøret til at se på testdiagrammet igen. Indstil testerens kontakter i henhold til diagrammets instruktioner. Dette tænder den elektriske forbindelse, hvilket får røret til at fungere.

Test vakuumrør Trin 14
Test vakuumrør Trin 14

Trin 6. Kontroller testresultaterne for at se, om røret fungerer

Testresultaterne afhænger af, hvilken slags tester du har. Først skal du kigge efter en rød og grøn måler med en nål. Hvis nålen bevæger sig ind i den grønne zone, fungerer røret stadig. Hvis testeren ikke har denne måler, giver den dig et tal, der kigger op i diagrammet.

Slå op i et vakuumrørlæsningstabel for at få flere oplysninger om, hvordan du læser Gm -nummeret, og hvad det betyder

Tips

  • Rør med lignende nummerkoder, f.eks. "6J5" og "6J5GT", betyder, at rørene er lavet lidt anderledes, men er typisk udskiftelige
  • Nogle rør har 2 forskellige koder trykt på dem. 1 er det amerikanske nummereringssystem, og det andet er det europæiske nummereringssystem. Slå disse koder op online for at finde ud af, hvilken der er hvilken.

Anbefalede: