Sådan læses flade nøglesignaturer: 7 trin (med billeder)

Indholdsfortegnelse:

Sådan læses flade nøglesignaturer: 7 trin (med billeder)
Sådan læses flade nøglesignaturer: 7 trin (med billeder)
Anonim

Når du læser et stykke noder, fortæller nøglesignaturen dig, hvilken nøgle sangen er i. Skønheden ved en nøglesignatur er, at skarpe og flade, der er en del af nøglen, ikke behøver at være markeret i musikken. Dette gør stykket meget renere og lettere at læse. Med en flad nøglesignatur skal du blot se på den næstsidste flade for at identificere hovednøglen i sangen. Når du har bestemt nøglen, kan du også spille skalaen.

Trin

Del 1 af 2: Identificering af nøglen

Læs Flat Key Signatures Trin 1
Læs Flat Key Signatures Trin 1

Trin 1. Spot nøglesignaturen på et stykke noder nær diskantnøglen

Når du ser på et stykke noder, er nøglesignaturen lige til venstre for diskantnøglen på topstaven. Hvis du har en flad nøglesignatur, vil der være en række lejligheder, der repræsenterer de noter, der spilles som lejligheder i hele stykket.

  • At have en nøglesignatur betyder ikke, at du ikke vil se nogen lejligheder (eller skarpe) i musikken. Du vil sandsynligvis stadig se et par stykker. Disse er lejligheder eller skarpe, der ikke forekommer i nøglen, sangen er i.
  • Det naturlige tegn kan også bruges. Når du ser dette tegn i musikken, fortæller det dig at afspille tonens naturlige tone, ikke den skarpe eller flade, som den normalt ville være i den toneart.
Læs Flat Key Signatures Trin 2
Læs Flat Key Signatures Trin 2

Trin 2. Læs lejlighederne fra venstre mod højre

Nøglesignaturen læses fra venstre mod højre, ligesom resten af partituret. Lejlighederne præsenteres altid i samme rækkefølge i en nøglesignatur: B E A D G C F.

  • Husk, at der på et musikpersonale er 5 linjer og 4 mellemrum. Hver af disse linjer og mellemrum repræsenterer en hvid tast på et klaver. Du kan huske noterne repræsenteret af de 5 linjer, fra bunden til toppen, med mnemonikken "Every Good Boy Does Fine." Mellemrummene repræsenterer noter, der staver ordet "FACE", når de læses fra bund til top. Samlet set er noterne på en musikalsk stab, fra bund til top, E F G A B C D E F.
  • Når du læser noterne op i en skala, vil lejlighederne sandsynligvis være i en anden rækkefølge, end de er i en nøglesignatur. Bare husk på, at de altid er noteret i samme rækkefølge i nøglesignaturen, uanset hvor de forekommer i skalaen.
Læs Flat Key Signatures Trin 3
Læs Flat Key Signatures Trin 3

Trin 3. Find den næstsidste lejlighed for at bestemme hovednøglen

På nøglesignaturen cirkel den næstsidste flade fra enden. Noten til den flade er den vigtigste nøgle, som nøglesignaturen repræsenterer.

  • Antag f.eks., At du har en nøglesignatur med en B -flade, en E -flade, en A -flade, en D -flad og en G -flad. Da D-dur er den næstsidste flade i nøglesignaturen, er sangen i nøglen til D-dur.
  • Hvis det er lettere for dig, kan du prøve at skrive de bogstaver, der repræsenterer lejlighedernes rækkefølge, ud og cirkel de lejligheder, der er inkluderet i nøglesignaturen. Det næstsidste bogstav, du kredsede om, er din vigtigste nøgle.
  • Dette trick fungerer kun for større taster, ikke for mindre taster. Det bliver lettere at finde den mindre nøgle, hvis du først husker de 15 store taster udenad.

Undtagelse:

Nøglen til F -dur har kun en flad - B -flad - så tricket virker ikke med at identificere denne nøgle. Du bliver simpelthen nødt til at huske det.

Læs Flat Key Signatures Trin 4
Læs Flat Key Signatures Trin 4

Trin 4. Gå ned en mindre tredjedel fra major -tasten for at finde den mindre key

Hver af de 15 store taster har en tilsvarende (eller "relativ") mindre nøgle, der bruger den samme nøglesignatur. Hvis du kender den store nøgle, kan du regne ud den mindre nøgle ved at tage denne note ned 3 halve trin eller 1 helt trin og 1 halvt trin. Den seddel, du lander på, er navnet på den mindre nøgle til denne nøglesignatur.

  • Som et let eksempel kan du se på nøglen til C -dur, som ikke har skarpe eller flade lejligheder. Afstanden fra C ned til B er et halvt trin, fordi der ikke falder nogen noter imellem dem. Afstanden mellem B og A er imidlertid et helt trin. Du behøver kun at gå ned et helt trin og et halvt trin, hvilket du lige har gjort, så din relative mindre nøgle er A -minor.
  • Hvis du synes, det er svært, skal du se på storskalaen. Den sjette note i durskalaen er den relative minor. For at fortsætte det samme eksempel er en C -durskala C D E F G A B C. Den sjette note er A, så den relative minor af C -dur er A -moll.

Tip:

Major- og minor -skalaer bruger den samme nøglesignatur, men en sang i en dur -ton lyder meget anderledes end en sang i en mol -tast. Sange i en større nøgle har en tendens til at lyde lyse og glade.

Del 2 af 2: Afspilning af skalaen

Læs Flat Key Signatures Trin 5
Læs Flat Key Signatures Trin 5

Trin 1. Identificer hele og halve trin for at forstå skala trinmønstre

Hvis du er ny inden for musikteori og læser noder, kender du måske ikke hele og halve trin. Men bare rolig - konceptet er relativt enkelt. Et "trin" er et interval, som er afstanden mellem 2 noter. Et halvt trin er den mindste afstand og forekommer mellem 2 noter, der ikke har andre noter imellem sig. Et helt trin er 2 halve trin væk fra den originale note.

  • Hele og halve trin er lettere at visualisere, hvis du tænker på et klavertastatur. For de hvide taster, der har sorte taster imellem sig, er de sorte taster halve trin, og de hvide taster er hele trin. Mellemrummet mellem to hvide taster, der har en sort nøgle mellem sig, er et helt trin.
  • Der er 2 hvide taster på et klaver tastatur, der ikke har en sort nøgle mellem sig - B og C. Da der ikke er nogen sort nøgle, er disse 2 toner kun et halvt trin fra hinanden.
Læs Flat Key Signatures Trin 6
Læs Flat Key Signatures Trin 6

Trin 2. Brug det store trinmønster til at oprette en større skala ud fra nøglesignaturen

Start din store skala fra noten, der giver navnet til nøglen. Derfra kan du spille op eller ned efter mønsteret W W H W W W H (hvor "W" er et helt trin og "H" er et halvt trin).

  • For eksempel er skalaen for nøglen i C-dur dur C-dur, D-flad, E-flad, F-flad, G-flad, A-flad, B-flad og C-flad. Det følger det samme mønster som C -durskalaen, bortset fra at du starter på C -flad i stedet for på C.
  • En skala, der bevæger sig fra den højeste note til den laveste note, er en faldende skala. Hvis du flytter fra den laveste tone til den højeste tone, spiller du en stigende skala.
Læs Flat Key Signatures Trin 7
Læs Flat Key Signatures Trin 7

Trin 3. Juster det store skala -mønster for at oprette den relative mindre skala

Enhver mindre skala involverer også hele og halve trin, men den ser lidt anderledes ud end den store skala. Den relative mindre skala følger et trinmønster af W H W W H W W.

  • Du behøver ikke huske et nyt trinmønster, hvis du allerede kender det store trinmønster. Husk, at du kan finde den relative mindre skala ved at se på den sjette note på den store skala. For at lave det mindre skala mønster, skal du bare starte med det sjette trin og følge trinets store trinmønster derfra.
  • Da sjette note i C-dur-durskalaen er A-dur, følger det, at A-moll er den relative mindre skala for C-dur. Alle noterne i skalaen er de samme, bortset fra at du starter og slutter med en A -flade. Så skalaen for A-flat minor er A flat, B flat, C flat, D flat, E flat, F flat, G flat og A flat.

Tip:

Den sidste note af skalaen er teknisk set ikke en del af skalaen - den bringer dig ganske enkelt tilbage til rodnoten. Når du spiller den relative mindre skala, spiller du ikke den note to gange.

Anbefalede: